Minden hétre egy lemez

Minden hétre egy lemez

Pink Floyd: Meddle (1971)

2024. március 24. - László Andor

A Uriah Heep múlt heti lálálázását hallgatva jutott eszembe a Pink Floyd. Náluk ebben az időben ugyancsak megesett ez, ám sohasem zavart. Míg előző lemezük első oldalát foglalta el egy különleges szerzemény, ezúttal az a második oldalra került. Számomra elsősorban az Echoes teszi emlékezetessé a Meddle-t, amelyen egyébként hallhatjuk például a Liverpool szurkolóit a klub himnuszát énekelni a Kop-on, valamint Steve Marriott kutyáját vonyítani egy akusztikus blúzban.

A lemez felvételeleinek befejezése, de még azok megjelenése előtt rögzítették az alábbi "koncertet" Pompeii amfiteátrumában. A fellépéssel több szempontból is mintát adtak. Az ebből készült filmet éppen az Echoes foglalja keretbe, a lemez egy másik dalát is eljátsszák rajta, és egy újabb "kutyás" blúzban is részesülünk. Utóbbin David Gilmour szájharmonikázik, Roger Waters gitározik, míg Rick Wright a mikrofonállványt alakítja. Amikor először láttam, már akkor is több évtizedes volt a felvétel, ám ennek ellenére minden bizonnyal leesett állal, és tágra nyílt szemekkel néztem. A tévében nálunk 1989-ig nagyrészt román táncdalénekesek szerepeltek, utána is csak videókazettákon lehetett ilyesmihez hozzájutni. Szóval nagy kincsnek számított, már nem emlékszem, ki szerezte meg, de az élmény azóta is felejthetetlen. A Pink Floyd legismertebb, legsikeresebb lemezei ez után készültek, ám számomra mindig is kedves és különleges marad progresszív korszakuk. 

Nem ez volt az egyetlen különleges helyszínen rögzített 1971-es Pink Floyd koncert. Egy francia apátsági templomban is felléptek. Az itteni első dalt évtizedekkel ezelőtt mi is felvettük az ELTE Körösi Kollégiumának 9. emeletén a Budaörsi úton.

Szerencsére rengeteg korabeli koncertfelvételük elérhető. Ezúttal még kettőt választottam. Elsőként David Gilmour egyik első saját szerzeményét hallhatjátok az eredetinél háromszor hosszabb változatban:

Ezen a szintén Franciaországban rögzített koncerten az előző évben megjelent albumuk (az Atom Heart Mother) eredetileg 23 perces nyitószáma is elhangzik. Bár több koncerten fellépett velük a lemezen szereplő kórus és egy fúvószenekar is, ezúttal nélkülük adták elő a dalt, amely így jóval rövidebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://heti-lemez.blog.hu/api/trackback/id/tr818270947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása