Minden hétre legalább egy lemez

Minden hétre legalább egy lemez

Le Orme: Collage (1971)

2024. július 21. - László Andor

Hamarosan (na jó, csak két hét múlva) én is útra kelek. Ráadásul a Kárpát-medencén túlra (ami évtizedek óta nem esett meg velem). Szóval a fiammal meg a kislányommal Olaszországba utazunk. Ebből az alkalomból az ottani progresszív rock néhány kiválóságát idézem fel. Szerencsére akad választék 1971-ből még úgy is, hogy már szerepelt a blogban akkori olasz progresszív banda. Elsőként a Le Orme kerül sorra. A triót főleg a hasonló felállású Emerson Lake and Palmerrel vetik össze. Zenéjüket ugyanúgy elsősorban a virtuóz billentyűsjáték határozza meg, szimfonikus elemeket tartalmaz, és szerzeményeikben ők is felhasználnak klasszikus dallamokat (pl. Domenico Scarlati K380-as E dúr szonátáját). Szövegeik is időnként elgondolkodtatóak (pl. a harmadik dalban a betonsivataggá váló zsúfolt városok elviselhetetlenségéről, a szennyezett levegőről énekelnek – több mint öt évtizeddel ezelőtt...) Remélem, a ti tetszéseteket is elnyeri ez a kiváló lemez.

Az alábbiakban két korabeli élő felvételen láthatjuk őket. Az elsőn Dave Brubeck egyik szerzeményét hallhatjuk, amelyet az ELP által is játszott. A másodikon a fenti lemez egyik dalát adják elő szimfonikus kísérettel és lelkes közönség előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://heti-lemez.blog.hu/api/trackback/id/tr9018447253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása