Minden hétre egy lemez

Minden hétre egy lemez

MC5: High Time (1971)

2024. február 04. - László Andor

Ma egy újabb haláleset húzta át tervem. Elhunyt a legendás MC5 gitárosa, Wayne Kramer. Az együttest az egyszerű, kemény, megalkuvást nem ismerő "mocskos" rock vagy a punk előfutáraként tartják számon. A Motor City Five neve származási helyükre utal, ugyanis Detroitban alakultak meg - akárcsak a hasonló zenével és szereppel bíró Stooges. Nem csak zenéjük, de szövegeik, politikai állásfoglalásaik is radikálisak voltak - felléptek például az egyik legnagyobb háborúellenes tüntetésen, amelyre 1968-ban került sor a Demokrata Párt chicagói választási gyűlése (konvenciója) alkalmával (ez utóbbival foglalkozik például a nemrégiben készült A chicagói hetek tárgyalása című film).

Az MC5 1971-es lemeze egyben az utolsó is volt. A következő évben feloszlottak. Nem sokkal ez előtt készült az alábbi németországi tv-felvétel.

A bejegyzés trackback címe:

https://heti-lemez.blog.hu/api/trackback/id/tr8218318089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása